Ennen kuin oma loma alkoi heinäkuun 19, oli pelko, että kaikki hellepäivät ehtivät mennä, ennen kuin itse niistä ehdin nauttimaan. Näihän ei ollut vaan lämmintä on riittänyt vielä elokuullekin. Pidän lämmöstä mutta yli 30 oli jo liikaa. Ei jaksanut tehdä mitään ja pienikin liikkuminen nosti hien pintaan.

Koska olin ostanut kuntokeskukseen vuoden jäsenyyden sinne piti mennä vaikka oli kuinka kuuma. Kävin tosin aika paljon aamupäivästä kun helle ei vielä niin kova ollut ja olihan siellä muitakin, joille ei helteessä hikoilu riittänyt. Piti lisäksi treenata zumbaa, bosua , muokkausta ja mitä milloinkin oli tarjolla. Toki myös uimista tuli harrastettua huomattavasti viime kesää enemmän.

Marjastaminen sen sijaan on jäänyt kokonaan. Metsään kun pitäisi laittaa vaatetta vähän enemmän, etteivät  ötökät pure ja oksat raavi. Vielä kun menee reipasta kävelyä saappaat jalassa epätasaista rinnettä, saa siinä hikeä pyyhkiä tämän tästä ja juomista varata mukaan litrakaupalla. Tästä päätin luopua ja vielä kun huhut kertoivat, että mustikkaa olisi aika huonosti, pitää ensi talvesta selvitä viime kesästä jääneillä pakasteilla tai ostaa kaupasta uutta.

Lomamatkailua harrastin parin päivän Tallinnan matkan verran. Kävin ensi kertaa ihan virallisella kiertoajalulla, joten tuli muutakin nähtyä kun Sadamarket ja Viru- ostoskeskus.  Onneksi matka ei osunut ihan kuumimpaan aikaan heinäkuuta, niin jaksoi paremmin kierrellä vanhaa kaupunkia ja katsella ihmisvilinää. Varkaita siellä riittää, kun opas niistä oikein vasiten varoitti. Omilta vanhemmilta vietiin tänä kesänä lompakko takataskusta, kun eivät osanneet olla riittävän varovaisia. Muutama nuori mies oli jakanut jotain mainoksia ja olivat kyllä tulleet epätavallisen lähelle, mutta vasta hetken päästä varkaus oli huomattu ja silloin ei asialle enää voinut mitään. Mukana menivät myös laivaliput. Tallink kuitenkin ymmärsi vanhempaa pariskuntaa ja antoi uudet ilmaiseksi, mikä minusta oli hienoa palvelua.

Asuntomessuilla Kuopiossa tuli myös käytyä Mies ei oikein innostunut mutta suostui mukaan. Yhdistettiin samaan matkaan Siilinjärvellä pesäpallo-ottelu, niin saatiin matkasta sillä lailla järkevä. Messuilla riitti vielä elokuun alussakin väkeä. Järjestelyt toimivat hyvin ja kuljetukset parkkipaikoilta messualueelle ja takaisin oli hyvin järjestetty. Mitään kovin ihmeellistä ei eteen tullut. Ainut jonka olisin halunnut omaan kotiini oli matto, joka näytti kuin kiviä olisi ladottu vieri viereen. Matossa oli jujuna, että se oli eri paksuinen eri kohdista joten pinta näytti näin vielä "oikeammalta". Kivahan oli katsella kun kaikki oli kauniisti sisustettu ja paljon oli minua miellyttävää vaaleaa,jolla saatiin valoisuutta ja avaruutta. Jotkut ratkaisut vaan olivat minusta aika epäkäytännöllisiä ja neliöitä oli käytetty aika tehottamasti. Ainahan jos on portaat tulee väkisin hukkaneliöitä. Yhdessä kohteessa oli kekseliäästi laitettu vessa portaikon alle. Useimmat kohteista oli useamman hengen perheelle. Minua ihmetetti, ettei monessakaan näissä ollut tehty kuin yksi pesuhuone suihkuineen. Omasta kokemuksesta kaksi eri tilohin sijoitettua suihkua voisi toimia paremmin kuin se, että samassa tilassa on niitä kaksi. Tämä on kuitenkin makuasia. Ihan kaikkia kohteita ei ehditty käydä katsomassa, kun oltiin arvioitu ajankäyttö pieleen. Messuilla oli myös esittely höyryimurista, josta olen haaveillut. Hinta vain oli niin iso, että ei tarvinnut edes harkita kyseisen malllin ostoa. Näin kuitenkin miten moinen vehje toimii ja kuinka isosta vehkeestä on kysymys. Saatan vielä hankkia, jos vähän halvempi osuu kohdalle.

Maanantaina sitten alkaa taas työ. Vielä yritän pitää ajatukset pois työpaikalta . Osa on jättänyt lomaa vielä syksyyn ja ollaan varmaan lokakuussa, ennen kuin kaikki ovat lomansa pitäneet. Vaikka yrityksellä menee hyvin ja tilauksia riittää, meillä on ollut aika hiljaista.Saa nähdä piristyykö se syksyä kohden. Jos näin käy, ja palataan normaalimpaan, niin veikkaan, että tulee ongelmia, kun työntekijöitä on liian vähän. Nämä kesälomat syksyllä ja sitten jos tulee vielä sairaslomia saavat porukan niin pieneksi, että tekemätöntä työtä on yksinkertaisesti liikaa. Työnjohto on selvinnyt aika lailla onnella näistä tilanteista, kun koneet ovat reistailleet ja sitä kautta työtä ollut normaalia vähemmän. En sitten tiedä, onko heillä jotain suunnitelmia vastaisen varalle. Oma esimies tuntuu olevan välillä aika kiireinen ja suunnitelma ulottuvat maksimissaan viikoksi . Osaa meistä tämä ihmetyttää , kun jotkut tilanteet ovat jo hyvissä ajoin tiedossa. Työntekijän kannalta voisi olla parempi, että näihin tilanteisiin varauduttaisiin jo etukäteen eikä sitten kun ongelma on jo käsillä.

Mielenkiintoista on ollut havaita, että vaikka yleisesti alihankkijan työntekijöitden etuja pidetään huonompia, ne tuntuvat meillä olevan toisin päin. Määräaikaiset voivat valita osittain itse työaikansa, He voivat pitää palkatonta/ olla lomautettuna, jos on omaa tarvetta. Me vakituiset ja määräaikaiset varsinaiset työntekijät olemme ne, jotka joustavat työajoissa ja -tehtävissä. Osalla näistä alihankkijan työntekijöistä myös työteho on vähän sitä ja tätä. Omat asiat ja niiden hoito on aina ensisijaista. Jopa oman yrityken toimintaa pyöritetään työajalla.  Jos esimies ei tähän puutu, harvoin sen haluaa tehdä kukaan muista työntekijöistä.Pitäisiköhän ryhtyä vuokratyöläiseksi ? Ei ehkä kuitenkaan mutta kun välillä vaan niin jurppii. Mutta nyt loput mölyt  mahaan ja ulos nauttimaan aurinkosta ja viimeisistä helteistä