Innostuimme elämänkumppaninin kanssa lähtemään omatoimimatkalle Tallinnaan siten, että kuljetukset hoiti Onnibus. Edulliset hinnat houkuttelivat vain 5euroa/henkilö ja paluukin vain 8 euroa/henkilö. Nettisivulla kehoitettiin olemaan hyvissä ajoin noutopysäkillä ja niin olimmekin. Odotimme punaista, kaksikerrosbussia mutta sitä ei kuulunut. Meille ilmoitti, ilmeisesti toisen vuoron kuljettaja, että bussimme korvataan toisella ja tämä ajaa suoraan Helsinkiin pysähtymättä. Meille tämä sopi, koska laivanlähtöön ei ollut kovin pitkä aika, siitä kun olisimme Helsingissä. Bussi oli ilmastoitu ja kaikki sujui kuten pitikin, olimme jopa hieman etuajassa perillä. Hieman ihmetytti tuo päätepysäkki Kiasmalla, joka tuntui olevan liikenteellisesti vilkas ja jopa vaarallinen, kun tien puolelta piti noutaa matkatavararuuman laukkuja. Rautatieasema oli tosin hyvin lähellä ja sieltä jatkoyhteys.

Paluumatkalla tulimme taas hyvissä ajoin pysäkille. Nyt henkilökuntaan kuuluvat nuoret ilmoittivat, että bussi lähtisi 15 min myöhässä kuljettajan pakollisen lepotauon vuoksi. Ihan ymmärrettävää mutta onko aikataulut tehty liian tiukoiksi.Tuntuu, ettei matkatavaroiden lastausta ja poistoa olla huomioitu pysähdysajoissa. Myös paluubussin siisteydessä oli toivomisen varaa. Sille tehtiin ilmeisesti vain pikapuolinen puhdistus ja irtoroskat poistettiin. Lattiat kaipasivat pesua ja ehkä myös wc-tila, jossa en itse asioinut. Ihmettelimme miten aikatauluissa pysytään, kun tulee syksy ja liukkaat kun nytkin ajoaika oli lähes sama kuin henkilöautolla yhdellä lyhyellä pysähdyksellä.

Jos homma saadaan toimimaan vielä joustavammin ja aikataulut pitävät, matkustajamäärät tulevat olemaan jatkossakin suuret. Mieleen tuli, että voisiko bussissa olla pienimuotoinen tarjoiluvaunu, josta saisi ehkä kahvia, suolaista ja makeaa pikkupurtavaa tms.Omat eväät toki on vaihtoehto mutta moni olisi varmaan halukas myös maksamaan virvoketarjoilusata.

 

Sitten tuohon työnhakuun. Olin optimistinen ja toivoin yhteydenottoa, jota ei sitten tullukaan. Myös irtisanottu työkaveri oli hakenut paikkaa ja ilmeisesti yhtä laihoin tuloksin. Olisi ollut kiva päästä kokeilemaan miten olisi pärjännyt haastattelussa mutta nyt tämäkin jäi kokematta. Jatkoa ajatellen näyttää aika heikolta työllistyä avoimen haun kautta. Varmimmalta tuntuu, että pääsee jonkun tutun kautta määräaikaiseksi tai harjoitteluun ja työllistyy ehkä sitä kautta. Kilpailutilanne, jossa samaa paikkaa hakee jopa sata henkeä, on aika todennäköisesti todella pieni mahdollisuus saada työtä.

Nyt kun on itse tilanteessa, jossa työura on katkennut ilman omaa syytä, tuntuu todella oudolta tämä työurien pidentämiskeskustelu. Jos tällainen laki hyväksytään, pitäisi työnantajalle laittaa paljon pidempi takaisinottovelvoite kuin nykyinen 9 kuukautta. Nykyinen järjestelmä on liian halpa työnantajalle vähentää ei-haluttuja työntekijöitä. Vanhemmasta päästä pois,  taitaa olla alalla kuin alalla trendi. Näitä ikääntyneitä, pitkän työuran tehneitä ja osittain jo terveytensä menettäneitä kun ei kukaan taida huolia töihin kun korkeintaan määräajaksi. Iso työnantaja voi myös ottaa tällaisen takaisin mutta ehdot ovatkin seuraavat: olet uusi työntekijä ja saat pienempää palkkaa kuin aiemmin. Työtehtäväkin toki voi olla sisällöltään erilainen mutta ehkei niin paljon, jotta se selittäisi palkan leikkauksen. Jos sinulla on asunto tai muuta velkaa, niin vaihtoehtoja ei paljon ole vaan pienempikin liksa käy. Työmotivaatiota ja jaksamista se ei kylläkään auta mutta saahan tällaisen henkilön laitettua pois taas uusien yt-neuvottelujen yhteydessä. Niitä kun tuntuu nykyään olevan alalla kuin alalla vähintään kerran vuodessa.

 

Viikon päästä käynnistyy oma koulutus ja odotan sitä mielenkiinnolla. Millaista on tämän päivän aikuiskoulutus, siitä lisää seuraavalla kerralla.